Markirane poti

SEZNAM markiranih poti, ki jih vzdržujejo markacisti PD Žiri.

 

Naziv poti

Številka poti

1.

Žiri – Mrzli vrh – Sivka

(Stara šola-Pavlač-Breznica- Loncmanova Sivka -Vodičar-Sivka ali Koča PD Žiri na Mrzlku)

933

2.

Žiri – Goli vrh

(Nova vas-Mojškrč-čez Kucljev vrh)-do križišča pred bivšo Lovsko Kočo-levo v smeri Bukovca-po 50 m desno na stezo do doma TD Žirovski vrh (v gradnji)-desno po grebenu do bunkerja Rupnikove linije-spust do horizontalnega rova v utrdbo Rupnikove linije-po cesti 100m JV in nato levo navzdol po bregu 150 višinskih metrov spusta do spodnje poti, ki pripelje do Jurčeta, kjer se priključi na LPP). 

934

3.

Žiri – Vrsnik

(Pr Štefan – Plesk-Vidic)

927

4.

Vrsnik – Govejk – Ledine

(Vidic-Vrsnik-Govejk-Telebur-desno v Ledine)

926

5.

Žiri – Goropeke

(pri policiji levo mimo fotografa-po vleki-Pikre-Goropeke-Koča)

928

6.

Goropeke – Sveti Trije Kralji

(po grebenu-Krogar-Dolina-Petrač-Koča PD Rovte)

929

7.

Sveti Trije Kralji – Smrečje – Goli vrh – Suhi dol

(pri Petraču desno po cesti mimo koče PD Rovte-na sedlu v Zg. Smrečju levo po cesti nad gostilno Kasarna v kateri je žig LPP- po stezi nad gostilno Kasarna v smeri Lavrovca, mimo Mogana do sončne ure na vrhu Lavrovca- po grebenu do Šubica (Jesenko) na Golem vrhu-desno po poti in nato po stezi mimo Jurčeta do Suhega dola)

930

8.

Žiri – Ledinica – Mrzli vrh

(iz centra Žirov mimo Gradbenega centra M Sora ob Sori skozi vas Ledinica. Na koncu vasi desno na pot čez Planino, po 50 m desno na vlako. Po 300 m dosežemo greben, ki nas pripelje na Mrzli vrh).

931

9.

Žiri-Ledinica-pod Berčičem-Pišlar-Lukač

1.varianta mimo Klemenčiča-Možine –

2. varianta-mimo Profila Lukač desno

po stezi do nove Koče PD Žiri na Mrzlik

XXX

 

Postaja in žig za Slovensko planinsko pot (SPP) in Loško planinsko pot (LPP) je v domačiji Na Vodicah (Vodičar) na Mrzlem Vrhu.

Loška planinska pot (LPP) je v južnem delu speljana okoli Žirov. Tako povezuje planinske poti, ki so jih že pred tem speljali člani PD Žiri. Del LPP, ki jo vzdržujejo člani markacijskega odseka PD Žiri je speljana po naslednjih poteh:
Suhi Dol – Goli vrh – Lavrovec – Zgornje Smrečje – Koča PD Rovte -Vrh Svetih Treh Kraljev (Petrač) – Dolina- Goropeke – Žiri – Vrsnik – Govejk – Ledine – Mrzli Vrh – Koča PD Žiri na Mrzlku).

Povezovalne markirane poti na LPP ali SPP (1) vodijo iz centra Žirov preko Ledinice na Mrzli vrh (po grebenu ali čez Jarčjo dolino). Iz Starih Žirov čez Breznico na Mrzli vrh ali iz Starih Žirov na Vrsnik. Na LPP pa se lahko priključite tudi po poti iz Nove vasi na Goli vrh.

Pomladi 2016 je bila markirana pot, ki vodi do nove koče na Mrzliku čez Jarčjo dolino mimo Lukača. Točna trasa poti je opisana pod točko 9. V letu 2022 načrtujemo markiranje nove poti mimo Profila Lukač. V predelu Žirovskega vrha je v planu sprememba dela poti, ki se priključi na LPP na Golem vrhu. V planu je tudi markiranje nove poti-Kendove Transferzale na področju Žirovskega vrha.

Žiri, 4.4.2022, pripravil Zvone Kopač

PD Žiri
znak_pd_ziri
Trenutni pogled iz koče
Zavarovalnica Triglav, d.d.
Zavarovalnica Triglav, d.d.
Sklad SI.voda
Sivoda
Fundacija za šport
Fundacija za šport